Temporär text, användaren ser aldrig detta

Utforska närliggande utflyktsmål & öar

Temporär text, användaren ser aldrig detta

Kosteröarna – ett idylliskt sommarparadis

Med sin unika natur, fantastiska stränder, mysiga restauranger och aktiviteter är Koster ett förstklassigt resmål för alla som vill uppleva en idyllisk svensk sommar.

De nästan bilfria Syd- och Nord öarna omges av Sveriges enda marina nationalpark med sitt unika djur- och växtliv både på land och i havet. Hit avgår Kosterbåtarna dagligen från Strömstad, och båda öarna är anslutna via en linfärja så att man enkelt kan utforska båda öarna antingen till fots eller med cykel.

De välkända Kosteröarna är en av Sveriges soligaste platser och därmed ett väldigt omtyckt utflyktsmål året runt. Båda öarna har ett flertal olika markerade vandringsslingor från 3 till 14+ kilometer som tar dig igenom en mycket skiftande och vacker natur – och ofta stöter du på vänliga djur såsom getter, får, hästar och kor. Det finns många utkiksplatser och badplatser längs vägen för den som vill stanna på ett fikastopp eller ett svalkande dopp i det kristallklara havet!

 

Om man vill uppleva Kosterhavets unika skärgård på nära håll erbjuds möjligheten att njuta av omgivningarna genom kajakpaddlande, SUP-brädor och snorkling för hela familjen. Här erbjuds även grundkurser och guidade dagsturer för de som vill. För den som föredrar att hålla sig torr finns även båtchartrar som erbjuder spännande skärgårdsturer, sälspaning och olika fisketurer såsom hummerfiske, krabbfiske, kräftfiske samt makrillfiske. För den som vill slappna av efter en dag med fartfyllda aktiviteter så anordnas ofta fridfulla yogaklasser och hälsoretreats året runt.

På Naturum Kosterhavet på Sydkoster kan du lära dig allt om Kosterhavets marina nationalpark. Här erbjuds året-om föreläsningar, guidade turer, klappakvarium och interaktiva utställningar med filmer, foton och föremål. Ute på bryggan kan man även meta krabbor, och eller avsluta med en härlig lunch på Kosters Rökeri precis bredvid.

Kosteröarna är mycket kända för deras charmanta sommarkrogar, caféer och restauranger. Många av dessa anordnar dessutom fantastiska uppträdanden, underhållning, live musik och konserter – detta speciellt under sommarmånaderna. På Nordkoster finner du de idylliska skärgårdskrogarna och live-musik späckade Strandkanten och Galejen, samt Kosterhavets Ekobod där fokus ligger på kärleken till lokalproducerade råvaror och hållbarhet. På Sydkoster finner du bland annat Sundets skaldjurscafé där du kan njuta av färska skaldjur och stenugnsbakade pizzor precis vid havet, eller Hotell Ekenäs som är välkänt för deras stora terrass med panoramautsikt och musikkvällar. Ett måste är att även besöka vackra Kosters Trädgårdar, som består av en restaurang, gårdsbutik, bageri och café – här kan du njuta av växtligheten i den ekologiska trädgården där stor del av menyn har odlats och kombinerat med andra ekologiska, närproducerade och rättvisemärkta produkter. En rofull upplevelse för både kropp och själ.


Daftöland – bus och lek i Strömstads nöjespark

Endast 15 minuters bilresa från Hällestrand Village finner du den omtyckta och nöjesparken Daftöland. I ett nervittlande pirat-äventyr för hela familjen finner du rolig underhållning, masvis med spel, åkattraktioner och andra kul aktiviteter – en garanterat rolig dag för alla.

Resorten i närheten är även öppen för dagsbesök, där hela familjen kan njuta av både pool, stränder, äventyrsgolf, lekplatser, padeltennisbarnor, hoppkudde, wellnessavdelning, bryggbastu och mycket mer.


Nord Långön (Norra Långön)
– besök Alaska trädgård

På 20 snabba minuter med skärgårdsbåt från Strömstad kommer du ut till vackra Nord Långön. Här kan du bada, fika och vandra omkring på ön som idag är ett naturreservat. Här finner du även Alaska – en blomster- och stenträdgård från 1920-talet som skapades av då 60-åriga Hilma Svedahl. Hilma hade återvänt till Sverige efter att ha spenderat ca 30 år i Amerika där hon arbetade som guldgräverska. Inspirerad av vad hon hade sett och upplevt i Amerika och Kanada, byggde hon upp terrasser, paviljonger, trappor, broar, räcken, murar och utsiktstorn i det bergiga landskapet med hjälp av bohuslänsk sten, snäckor och cement. Den populära utflyktsdestinationen Alaska finner du på Nord Långöns östsida tillsammans med ett mysigt café som har öppet under sommaren. På väst- och nordsidan finns de flesta baden, samt en 4.5 km vandringsled med många fina utsiktsplatser.


Tjärnö – upptäck Sveriges artrikaste akvarium

Tjärnö Marina Laboratorium ligger endast 20 minuter med bil från Hällestrand Village. Under sommarperioden är laboratoriet öppet för allmänheten där besökare kan titta på små levande organismer i stereomikroskop, se en utställning av Kosterhavets Nationalpark och ställa frågor till marinbiologer som håller live-presentationer om t.ex. ostron, hummer, krabbor eller maneter. Barnen kan också lära sig mer om livet i havet på Tjärnölaboratoriet genom berättelser och egna experiment – på särskilda datum körs Barnens Sommarlabb genom en förmiddag på stranden och nästa förmiddag inomhus på laboratoriet.


Blomsholm – en resa i historien

Endast 7 minuter med bil från Hällestrand Village finner du ett av Bohusläns främsta kulturlandskap. Med rester från stenåldern fram till medeltiden har Blomsholm imponerande gravfält och magnifika gravhögar som illustrerar platsens storslagenhet och regionala betydelse. Vid Blomsholms säteri kan du skåda Bohusläns största domarring, samt ett av Sveriges största skeppssättningar.

En vandringsled löper genom området och det finns informationstavlor där du kan lära dig mer om hur livet och det lokala landskapet var under järnåldern. Det finns även ett café där det arrangeras berättarkvällar och guidade vandringar till domarringen och stenskeppet.